Crosswiser Mirjam Bouman-d’Haan
Mirjam Bouman – d’Haan is docent bij de minor Eventmanagement aan de Hanze, projectleider bij Academie Minerva en een van de stuwende krachten binnen CrossWise. Ze heeft al van jongs af aan een talent voor organiseren en koppelt dat in haar werk aan haar liefde voor de culturele sector.
“Ik ben opgegroeid in het oosten van Nederland, op veel verschillende plekken; vanwege het werk van mijn vader moesten we vaak verhuizen. Toen ik dertien was kwamen we terecht in Drogteropslagen, een klein dorpje in het zuidelijkste puntje van Drenthe. Mijn ouders wonen er nog steeds, in een boerderij die sinds 1820 in onze familie is. Op mijn vijftiende ging ik een keer met een vriendin mee naar haar zus die op kamers woonde in Groningen. We werden een paar dagen ondergedompeld in het studentenleven en dat vond ik zo fantastisch, dat wilde ik ook! Dus toen ik aan het eind van de middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen dacht ik: het moet een studie zijn die alleen in Groningen zit, want anders moet ik van mijn ouders naar Zwolle – dat was namelijk dichterbij en ik was pas zeventien. Het werd International Facility Management, omdat ik van kleins af aan al van organiseren en regelen hou. Ik voelde me er meteen op mijn plek, mijn medestudenten waren ook allemaal ‘ondernemende doeners’, daar paste ik goed tussen.”
Cultuur en onderwijs
“Tijdens mijn afstuderen kwam ik terecht bij het Festival van Vlaanderen. Dat bleek een perfecte match; ik werd heel blij van het werken in de culturele sector, aan de organisatorische kant. Later ben ik bij Resto VanHarte gaan werken, een stichting die buurtrestaurants opzet in achterstandswijken, om mensen die moeite hebben om mee te komen een plek te geven aan tafel, of in de keuken. Een maatschappelijk initiatief, met daar omheen ook een heel cultureel programma.
Doordat ik dit soort projecten deed, werd ik vanuit de Hanze vaak gevraagd om als gastdocent te komen vertellen over mijn ervaringen. Na bijna zes jaar vroegen ze of ik volledig in het onderwijs wilde komen werken. Dat ben ik gaan doen, maar al heel snel dacht ik: nee, dit wil ik niet iedere dag. Ik vind lesgeven heel leuk, maar ik wil ook graag dingen blijven bedenken en organiseren. Ik ben het gaan combineren met projectmanagement in het onderwijs en toen betrokken geraakt bij CrossWise, dat toen nog helemaal in het beginstadium zat; er werd nog gebrainstormd over welke opleidingen er mee zouden kunnen doen.”
Blijven leren en innoveren
“CrossWise is ontstaan vanuit de behoefte van SPOT om te willen blijven leren. De focus ligt hier natuurlijk voortdurend op het draaien van concerten en voorstellingen, er is weinig tijd en ruimte over om te innoveren en ontwikkelen. Maar hoe zorg je dan, als sector die nog vrij traditioneel is ingericht, dat je toekomstbestendig blijft? De coronacrisis heeft er flink ingehakt, veel mensen zijn vertrokken en niet meer teruggekomen. En de sector is ook niet voor iedereen even aantrekkelijk om in te werken, alleen al vanwege de onregelmatige werktijden. Je moet er echt van houden. Iedereen die hier werkt doet dat vanuit een bepaalde passie.”
Magisch
“Een van de mooiste dingen bij CrossWise vind ik dat ik studenten mag laten proeven aan het werken in deze sector. Studenten Facility Management bijvoorbeeld, kunnen in principe overal gaan werken waar facilitaire diensten nodig zijn; in het ziekenhuis, het voetbalstadion, op het NS- station, noem maar op. En dus ook in de culturele sector. Maar als je niet bekend bent met kunst en cultuur, als je dat bijvoorbeeld van huis uit niet hebt meegekregen, dan weet je waarschijnlijk niet of het iets voor je is. Je moet dat echt zelf ervaren. Muziek, theater, maar ook andere kunstvormen hebben voor mij bijna iets magisch. Artiesten hebben een uitzonderlijke gave om met instrumenten, zang, verhalen, beelden of bewegingen iets tastbaars te maken. Daarmee raken, verrijken en voeden ze; het geeft publiek ontspanning, energie, extase, troost, verwondering, warmte of saamhorigheid. Op die manier waarde creëren voor een ander vind ik heel knap en bijzonder. Als poppodium en theater zorg je ervoor dat dit effect groter wordt en een breder publiek bereikt aantrekt. Als ik hier via het onderwijs een klein steentje aan kan bijdragen, geeft mij dat veel voldoening.”
Vraagstukken vanuit de werkvloer
“De projecten binnen CrossWise worden meestal geïnitieerd vanuit de werkvloer. Dat kunnen vraagstukken zijn die over de faciliterende kant gaan, zoals inkoopprocessen en magazijnbeheer. Studenten ICT onderzoeken voor de afdeling Hospitality hoe je wachtrijen real time kan monitoren voor je personeelsinzet.
Soms zijn het meer inhoudelijke projecten, of vraagstukken rondom marketing of moderne technologieën. Vorig jaar bijvoorbeeld, vroeg de afdeling Educatie van SPOT hoe we van een traditionele rondleiding een immersieve experience kunnen maken, een soort belevingstour waarbij je ook echt de podiumkunsten ervaart met gebruik van onder andere augmented reality. Met die opdracht zijn studenten vanuit verschillende opleidingen van Academie Minerva aan de slag gegaan.
We krijgen ook regelmatig vraagstukken van ons huisgezelschap het Noord Nederlands Orkest en hopen dit uit te breiden naar de andere huisgezelschappen NITE, Club Guy & Roni en De Wijk De Wereld. Het NNO is bezig met een concert over gamemuziek, hierbij bedenken studenten Game Design met studenten van het Prins Claus Conservatorium een randprogramma dat kunst en technologie combineert. Een andere groep studenten helpt momenteel bij Eurosonic Noorderslag (ESNS) met de organisatie van het Popgala Noord; het evenement tijdens ESNS waarbij noordelijk talent in de spotlights wordt gezet.
Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit verbinden. We zijn momenteel aan het onderzoeken of we ook voor andere onderwijs- en cultuurprofessionals zo’n platformfunctie kunnen hebben, om samenwerking te bevorderen. Een groep van zestien studenten vanuit de opleiding Creative Business en de minor Eventmanagement is daarom nu bezig met het organiseren van een groot netwerkevent voor onderwijs- en cultuurprofessionals op 23 januari. Bij deze van harte uitgenodigd!”
Multidisciplinair
“In de projecten van CrossWise werk je vaak met verschillende opleidingen samen. Soms is een vraagstuk heel specifiek, dan hoort het gewoon bij één opleiding, maar regelmatig zijn vraagstukken complexer en kijken we welke opleidingen daar allemaal bij passen. We hebben hier studenten van Facility Management, Creative Business, Creative Media & Game Design, Creative Media Professional, medewerker Evenementenorganisatie, Expert IT Systems and Devices en van de minoren Event Management, Future of Technology & Society, Built Digital en Music Business. Vanuit het Alfa-College en Noorderpoort komen daarnaast ook studenten van opleidingen op het gebied van horeca en hospitality, eventbeveiliging, podiumtechniek en sinds kort ook fotografie.
De projecten zijn vaak multidisciplinair en dat schetst heel goed de werkelijkheid. Bij een opdracht op school – of het nou een fictieve casus is of voor een echte opdrachtgever – werk je samen met studenten die allemaal dezelfde opleiding volgen en soortgelijke bagage hebben. Maar op de echte werkvloer heb je te maken met allerlei mensen van verschillende afdelingen, met verschillende achtergronden, niveaus en ervaringen. En zo is het bij CrossWise dus ook. Studenten werken hier echt in de organisatie, halen gewoon hun koffie in de medewerkerskantine. Ze zien zichzelf daardoor minder als student en meer als beginnend professional. Ze voelen zich verantwoordelijk en gedragen zich minder ‘schools’.
Het gebeurt regelmatig dat studenten terugkomen en vragen of ze aansluitend nog een project kunnen doen hier. Er zijn ook studenten die hier vervolgens stage komen lopen, of een afstudeeronderzoek komen doen. Of die als zzp’er aan de slag gaan als productieleider of een bijbaan in de horeca. Dat is natuurlijk ook een van de dingen die we beogen met CrossWise, dat de mensen die het leuk vinden, ook echt werk vinden in de sector. En dat we het talent in de regio proberen te houden.”
Vrije tijd
“Sinds twee jaar werk ik ook op Academie Minerva, als projectleider. Daar mag ik ook weer veel organiseren, onder andere de Graduation Show, de eindexamententoonstelling met circa tweehonderd studenten en zesduizend bezoekers. En ook in mijn vrije tijd kan ik het niet laten. Vorig jaar heb ik in Tynaarlo – waar ik woon met mijn man en twee dochters van 8 en 10 – samen met vier andere enthousiastelingen een festival georganiseerd: Tynaarlo Lands – met een knipoog naar Lowlands. Een eendaags festival met twee podia, gericht op muziek, kunst en creativiteit, waarbij de Brink weer de functie van ontmoetingsplek heeft gekregen. We hebben veel tijd gestoken in fondsenwerving, om het festival voor iedereen toegankelijk te maken en geen entreeprijs te hoeven vragen. Dat is gelukt, het was een groot succes, er kwamen duizend bezoekers. Ik vond het zo leuk om alles from scratch zelf te bedenken en coördineren. Volgend jaar gaan we het nog een keer doen. We zijn echt een superteam met zeventig vrijwilligers. Daar haal ik het meeste plezier uit, de energie die het teweegbrengt en dat je samen met elkaar dit resultaat kunt neerzetten.”