Mooie projecten afgerond
Het schooljaar is ten einde en bij CrossWise hebben we ook weer mooie projecten afgerond. We stonden al eerder stil bij de Hackathon De Nieuwe Poort waarbij een diverse groep studenten en professionals ideeën rond De Nieuwe Poort genereren, toegespitst op het nieuwe gebouw, de beleving en de omgeving.
Ook vertelden we al eerder over het project The Future of Music Experience. Deze groep studenten van de opleiding Creative Media & Game Technologies aan de Hanzehogeschool presenteerden op 12 juni de uitkomsten van het project. Ze hebben met de multichannel muziekopnames de game The Forgotten Allegrezza gemaakt.
Studenten van de opleiding Expert IT systems and divices van Alfa-collega zijn bezig geweest het met het project Sensoring. Ze hebben zich gebogen over de vraag hoe we met sensoren het gebruik van de ruimtes in De Oosterpoort zo in kaart kunnen brengen en de data dusdanig combineren dat we het energieverbruik en het beheer kunnen optimaliseren? Oftewel: hoe kunnen sensoren ons helpen bij de verduurzaming van ons pand? Ook hier zijn mooie uitkomsten uitgekomen waar de afdeling Facilitaire Zaken mee aan de slag gaat.
In mei was Groningen het podium van het stadsprogramma MENA is here. Tien dagen lang vieren we de diversiteit en rijkdom van de culturen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een multidisciplinair cultuur overschrijdend evenement, een feest van kleuren, geuren, smaken en geluiden, waarbij kunst en cultuur uit de MENA-regio centraal staat. Studenten van NHL Stenden Hogeschool (opleidingen Creative Media Professional en Creative Business) maakten tijdens stadsfestival een online MENA foodmagazine, waarin de betekenis van eten in relatie met de sociale en culturele verbinding voor mensen uit de MENA-regio wordt verbeeld en beschreven.
Studenten van de minor Built Digital (Hanzehogeschool Groningen) gingen aan de slag met het project World Building. Ze onderzochten wat er eventueel van De Oosterpoort kan worden meegenomen naar het nieuwe gebouw of een andere bestemming. Ze werkten met de BIM methode: Building Information Modelling. Hierbij wordt uit verschillende objecten een digitaal, driedimensionaal model gebouwd van een bestaand en/of gepland bouwwerk. Ze maakten een zo compleet mogelijke integrale opname van (een deel van) De Oosterpoort en zetten met de geïnventariseerde bouwdelen zoveel mogelijk een nieuwbouwproject op.
In het project Music Datamanagement 3 bouwen studenten van de minor Music Business (NHL Stenden) verder op het fundament dat gelegd is in het project Music Datamanagement 2 (najaar 2022). Het ontwikkelde prototype wordt getest, aangescherpt en aangevuld in samenwerking met de programmeur en marketeer van SPOT. Ze keken o.a. naar welke parameters het gedrag van (potentiële) bezoekers kunnen beïnvloeden. Hoe verzamelen we die data en hoe zetten we deze informatie effectief in. Dit helpt de programmeur om te bepalen hoe de kaartverkoop zal gaan.
En tot slot waren er ook nog twee projectgroepen bezig met het Stationsgebied. De komende 10 tot 15 jaar verandert het Stationsgebied in Groningen ingrijpend. Om het gebied alvast op de kaart te zetten, realiseert de gemeente Groningen in 2023 een informatiecentrum aan de zuidzijde van het station. Zo wordt begonnen met placemaking voor het nieuwe Stationsgebied en wordt alvast de verbinding gezocht met de gebruikers van het gebied, waaronder omwonenden. Studenten van het Alfa-collega van de opleidingen Creatief Vakman en Interieuradviseur richten zich op de inrichting van het informatiecentrum. Een andere groep studenten (Creative Business van NHL Stenden Hogeschool en Honours Talentprogramma Facility Management van Hanzehogeschool Groningen) ontwikkelden een concept voor de feestelijke opening van het informatiecentrum, passend bij de plannen voor het gebied en de wensen van de verschillende stakeholders.
Het waren leerzame trajecten tussen de studenten, scholen en professionals. We kijken alweer uit naar de projecten van volgend semester!