Getting There: De Oosterpoort als urban mine
Over 10 jaar wordt De Oosterpoort gesloopt. Je zou dit oude gebouw kunnen zien als een ‘urban mine’ en de achterblijvende waardes kunnen ‘minen’. Gezien de dringende vraagstukken van deze tijd op het gebied van duurzaamheid is het interessant om te onderzoeken wat van het oude gebouw kan worden meegenomen naar het nieuwe gebouw of een andere bestemming.
Dit uitgangspunt vormde de basis waarop studenten de methode BIM ontdekken: Building Information Modelling. Hierbij werd uit verschillende objecten een digitaal, driedimensionaal model gebouwd van een bestaand en/of gepland bouwwerk. Aan al deze objecten is informatie gekoppeld.
Concrete opdrachten aan de studenten waren:
- Maak een zo compleet mogelijke integrale opname van (een deel van) het gebouw, met als doel De Oosterpoort als een stedelijke bron (urban mine) te beschouwen;
- Zet met zoveel mogelijk geïnventariseerde bouwdelen een nieuwbouwproject op. De Oosterpoort is hierbij de ‘Urban Mine’ voor de nieuwbouw.
Op 20 februari zijn de studenten in De Oosterpoort ontvangen met een rondleiding door het hele gebouw, van kelder tot zolder. In de periode daarna is De Oosterpoort helemaal door de studenten opgemeten. De uitkomsten zijn gebruikt voor het uitwerken van plannen voor een duurzame nieuwbouwwijk met tiny houses op het terrein van De Oosterpoort. Niet alleen duurzaam door het hergebruik van materialen, maar ook vanwege de inzet van zonne-energie, regenwater- en energieopslag, etc. De verschillende digitaal uitgewerkte modellen zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Kleine Zaal op 7 juli voor de wethouder Wonen, Wijken & Ruimtelijke Ordening, de senior projectleider van de gemeente Groningen, belanghebbenden van de opleiding en SPOT-medewerkers.
Uitkomsten en leerpunten
- De digitale modellen van de nieuwbouwprojecten zijn indrukwekkend uitgewerkt, met verschillende, bijzonder creatieve manieren waarop onderdelen van de huidige De Oosterpoort – of de functie ervan – herkenbaar blijven. Een appartementencomplex in de Grote Zaal, starterswoningen met gerecyclede gevelelementen, een tiny houses park gebaseerd op de stempartijen bas, sopraan, alt en tenor, etc.
- Even indrukwekkend en leerzaam was hoe de studenten in alle modellen slimme duurzame oplossingen voor energie en water hadden opgenomen.
- Het zou mooi zijn om een plek te vinden waar deze digitale modellen vaker bekeken kunnen worden.
Foto: Jasper Bolderdijk