Hackathon Ontmoeten en Beleven in De Nieuwe Poort
Op 30 mei 2023 heeft CrossWise een Hackathon De Nieuwe Poort georganiseerd rondom 10 vragen die betrekking hebben op het nieuwe muziekcentrum in het Spoorkwartier in Groningen. Dit heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd om verder uit te werken. In vervolg daarop is gekozen om nu een verdiepende slag te maken op de thema’s ‘ontmoeten’ en ‘beleven’ in De Nieuwe Poort.
Bij beleven gaat het om hoe bezoekers het gebouw en de omgeving ervaren. Welke rol kunnen nieuwe digitale technieken hierbij spelen? Wat maakt dat je trots bent op of je kunt identificeren met een gebouw of activiteiten in het gebouw? En hoe maken we van De Nieuwe Poort een echte ontmoetingsplek? Welke mogelijkheden zijn er voor toegankelijkheid en ’gebruikersplekken’ voor alle leeftijden van 0 tot 100 jaar? Deze vragen worden meegenomen in een verdiepende hackathon voor studenten van de verschillende onderwijsinstellingen.
Op woensdag 7 februari 2024 vond de hackathon plaats.
Werkwijze
De studenten hebben de organisatie van dit event opgepakt. Dat deden ze door wekelijks af te spreken met hun coach en door de verschillende taken goed onderling met elkaar af te spreken. Inhoudelijk werden ze daarbij bijgestaan door een productieleider van SPOT, die ook de logistieke coördinatie met betrekking tot de keuken voor haar rekening nam. De studenten maakten een plan voor de dag van de hackathon, zorgden voor afstemming over de inhoud van de verschillende sessies met SPOT en de sessie-leiders en waren verantwoordelijk voor het werven van voldoende deelnemende studenten vanuit de vier onderwijsinstellingen. Op de dag zelf waren ze aanwezig voor de coördinatie van alle activiteiten en de diverse hand- en spandiensten.
Uitkomsten en leerpunten
- Een goed georganiseerde en soepel verlopende hackathon die veel ideeën opleverde voor De Nieuwe Poort. Deze ideeën kunnen de komende tijd in CrossWise-projecten verder worden uitgewerkt.
- De samenwerking met docenten van verschillende onderwijsinstellingen (als sessie-leiders) en met de SPOT-professionals werd als positief, creatief en inspirerend ervaren.
- Het bleek lastig om honours- en excellente studenten deel te laten nemen aan de hackathon. Uiteindelijk hebben de organiserende studenten uit hun eigen netwerk voldoende deelnemers weten te organiseren.
Foto header: Renate Meijering
Foto’s hackathon: Niels Knelis