Inrichting Informatiecentrum Stationsgebied Groningen
De komende 10 tot 15 jaar verandert het Stationsgebied in Groningen ingrijpend. Om het gebied alvast op de kaart te zetten, realiseerde de gemeente Groningen in het voorjaar van 2023 een informatiecentrum aan de zuidzijde van het station. Zo werd begonnen met placemaking voor het nieuwe Stationsgebied en werd alvast de verbinding gezocht met de gebruikers van het gebied, waaronder omwonenden.
In dit project gingen studenten aan de slag met een ontwerp voor de inrichting van dit informatiecentrum. Hierbij moesten de volgende functies zo goed mogelijk gefaciliteerd worden:
- Informatievoorziening voor belangstellenden over de ontwikkelingen in het gebied;
- Het houden van presentaties voor en overleg met groepen mensen;
- Werk- en vergaderruimte voor medewerkers die dagelijks in het Stationsgebied werken;
- Ruimte voor initiatieven uit de buurt.
Deelvragen waren:
- Welke sfeer en stijl past bij het karakter van het nieuwe Stationsgebied?
- Wat is er nodig voor goede informatievoorziening?
- Hoe maak je een flexibele indeling?
- Wat zijn de mogelijkheden van de food-truck die ook bij het informatiecentrum komt te staan?
Werkwijze
Tijdens een eerste bijeenkomst op 13 februari in De Oosterpoort kregen de studenten informatie over de plannen van de gemeente met het nieuwe Stationsgebied en de plannen van de architecten van AAS Groningen voor het informatiecentrum in dat gebied. Ook heeft de grafisch vormgever laten zien hoe de huisstijl voor informatie over het nieuwe Stationsgebied opgebouwd is. Vormen en kleuren, die onder andere terugkomen in het logo, kunnen als inspiratie dienen voor de inrichting van het informatiecentrum. Daarna werd de opdracht besproken en konden de studenten vragen stellen.
De studenten hebben vervolgens in twee teams gewerkt en op 29 maart hun eerste schetsontwerpen ‘(Alles op rolletjes’ en ‘De Reis’) gepresenteerd aan de medewerkers van de gemeente, de architecten en de vormgever. Na feedback op deze schetsen zijn de definitieve ontwerpen op 25 april gepresenteerd.
Beide ontwerpen gingen uit van heel verschillende concepten met zeer bruikbare ideeën. Hieruit zijn o.a. een zevental onderdelen gekozen voor concrete uitwerking. Wegens tijdgebrek konden niet alle onderdelen door de studenten worden uitgewerkt. Uiteindelijk hebben zij een ontvangstbalie en een maquettetafel gemaakt, welke een plek hebben gekregen in het nieuwe informatiecentrum dat in september 2023 is geopend.
Uitkomsten en leerpunten
- De samenwerking tussen de beide studierichtingen leverde mooie, verschillende ontwerpen en concreet twee bruikbare meubels voor het informatiecentrum op.
- Door de betrokkenheid van diverse externe deskundigen hebben de studenten vanuit meerdere invalshoeken feedback kunnen krijgen.
- Door tijdgebrek is het helaas niet gelukt om meer dan twee meubels voor het informatiecentrum te maken.
Afbeelding informatiecentrum: gemeente Groningen
Foto informatieloods: Jasper Bolderdijk