Opening Informatiecentrum Stationsgebied Groningen
De komende 10 tot 15 jaar verandert het Stationsgebied in Groningen ingrijpend. Om het gebied alvast op de kaart te zetten, realiseerde de gemeente Groningen in het voorjaar van 2023 een informatiecentrum aan de zuidzijde van het station. Zo werd begonnen met placemaking voor het nieuwe Stationsgebied en werd alvast de verbinding gezocht met de gebruikers van het gebied, waaronder omwonenden.
Het informatiecentrum heeft een multifunctioneel doel: het dient om belangstellenden te informeren en inspireren over het gebied, het fungeert als startpunt voor rondleidingen, het wordt gebruikt voor de overleggen met klankbordgroepen/stakeholders en als kantoor voor de mensen die dagelijks aan het Stationsgebied werken. Bovendien kan het gebruikt worden voor het organiseren van initiatieven uit de buurt. Ook SPOT zal het informatiecentrum inzetten om het gesprek met de inwoners aan te gaan en om bijeenkomsten te organiseren. Op het terrein eromheen kunnen kleinschalige evenementen georganiseerd worden om levendigheid in de buurt te creëren.
In dit project ontwikkelden studenten een concept voor de feestelijke opening van het informatiecentrum, passend bij de plannen voor het gebied en de wensen van de verschillende stakeholders. De opening vindt plaats in september 2023.
Werkwijze
Allereerst voerden de studenten gesprekken met diverse stakeholders, zoals de Gemeente Groningen, om te achterhalen wat het doel van het openingsevent was en welke randvoorwaarden er gesteld werden. Daarnaast deden de studenten uitgebreid onderzoek naar de buurten rondom het Stationsgebied: wat voor mensen wonen daar, hoe is de sfeer, welke impact heeft de verbouwing van dit terrein op de buurt?
Dit leidde tot een drietal concepten voor de opening: een programma met culturele rondleidingen, een Spoorkwartier-festival en een Estafette. Op basis van feedback van de opdrachtgever (Gemeente Groningen) zijn elementen uit deze concepten samengevoegd tot één uiteindelijk plan. Belangrijke onderdelen daarvan waren verbinding in/met de wijk, informatievoorziening, een doorlopende lijn van verleden via heden naar de toekomst van het gebied en een programma dat voor alle doelgroepen in de omgeving wat te bieden had.
Uitkomsten en leerpunten
- De opbrengst was een zeer creatief maar ook realistisch programma. Het concept voor de opening werd opgeleverd met begroting, marketing- en veiligheidsplan, op basis van grondig onderzoek en adequate verwerking van de feedback. De opdrachtgever heeft het door de studenten ontwikkelde concept gebruikt voor het programma van de opening, dat na de zomer plaatsvond.
- Het project werd door de studenten als leuk en leerzaam ervaren. Het werken aan een echte opdracht met feedback van professionals werd zeer gewaardeerd. De studenten voelden zich gewaardeerd en serieus genomen.
- Qua planning was dit een zeer intensief project. De tijdsdruk werd door studenten als pittig ervaren.
Afbeelding informatiecentrum: gemeente Groningen
Foto’s Opening informatieloods: MdG