Sensoring project De Oosterpoort
De Oosterpoort is een groot gebouw met diverse zalen, publieksruimtes en kantoren. Overdag zijn er mensen aan het werk, ’s avonds is het gebouw gevuld met bezoekers van concerten en voorstellingen. Door de klimaatcrisis en de stijgende energiekosten wordt het steeds belangrijker om te sturen op energieverbruik en duurzaamheid. Daarbij kunnen data helpen om het gebruik van de verschillende ruimtes in kaart te brengen. Dat is van belang voor het huidige pand, maar ook voor het ontwerp van De Nieuwe Poort, de opvolger van De Oosterpoort.
De centrale vraagstelling voor dit project was dan ook: hoe kunnen we met sensoren het gebruik van de ruimtes zo in kaart brengen en de data dusdanig combineren dat we het energieverbruik en het beheer kunnen optimaliseren? Oftewel: hoe kunnen sensoren ons helpen bij de verduurzaming van ons pand?
Werkwijze
De studenten waren elke maandag bij SPOT om samen met elkaar onder begeleiding van hun docent te werken aan de opdracht. Bij de aftrap gaven twee medewerkers van de afdeling Facilitaire Zaken van SPOT een rondleiding door het gebouw. Deze medewerkers waren tijdens het project beschikbaar voor informatie, het beantwoorden van vragen en het geven van feedback op de prototypes van de studenten.
De studenten hebben in vier verschillende groepjes gewerkt aan het meten van temperatuur, lichtsterkte en beweging in verschillende ruimtes binnen SPOT.
Uitkomsten en leerpunten
- De studenten waardeerden de betrokkenheid van de SPOT-medewerkers en de praktijkkennis die ze konden delen.
- De studenten leerden samenwerken, hulp vragen en problemen oplossen binnen een echt bedrijf.
- Eind juni presenteerden de studenten hun project aan de medewerkers van SPOT. Helaas was het (nog) niet gelukt om de door de studenten ontwikkelde systemen aan elkaar te koppelen. Daardoor konden de prototypes nog niet in de praktijk getest worden.
- Het helpt om in een project van bijna een half jaar meer deadlines te stellen en presentaties in te plannen, waardoor er meer urgentie gevoeld wordt om naar een concreet resultaat toe te werken.
Foto header: Jasper Bolderdijk
Foto foyer Kleine Zaal: Niels Knelis