Sensoring project De Oosterpoort
De Oosterpoort is een groot gebouw met verschillende zalen en kantoren. Overdag zijn er mensen werkzaam in de kantoren, ’s avonds is het gebouw gevuld met bezoekers van concerten en voorstellingen. SPOT Groningen wil De Oosterpoort zo efficiënt en effectief mogelijk gebruiken en beheren. Om te bepalen hoe de ruimtes in De Oosterpoort gebruikt worden zijn data nodig. Daarvoor gaan studenten sensoren inzetten op drie aandachtsgebieden: verduurzaming, werkplekbezetting en publieksstromen. Daarnaast buigen ze zich over de ontwikkeling van een robotkarretje dat tijdens events hardcups (bekers) kan verzamelen en als hij vol is ze naar de afwasmachine kan brengen..
Werkwijze
Tijdens de eerste sessie hebben de studenten kennis gemaakt met de SPOT-professionals en zijn de vragen besproken. De studenten zijn daarna in acht groepen verdeeld, twee per onderwerp. Gedurende het semester hebben deze groepjes zich elke week op maandag, na een gezamenlijke start van de dag, verspreid over het gebouw om aan hun opdracht te werken. Wanneer ze tegen problemen aanliepen of vragen hadden, konden ze de SPOT-professionals benaderen. Ze zijn uitgenodigd om tijdens avonduren en een festival in De Oosterpoort langs te komen om te ervaren wat voor organisatie SPOT is en hoe publieksstromen tijdens drukte lopen. Tijdens een tussenpresentatie hebben de SPOT-professionals feedback op de presentaties en prototypes gegeven, waarna toegewerkt is naar de eindpresentatie van de prototypes op 5 februari in De Oosterpoort.
Uitkomsten en leerpunten
- Er zijn twee verschillende prototypes per vraagstuk opgeleverd, waarbij één prototype voor het meten van publieksstromen ook de aandacht van de afdeling Horeca, Hospitality en Zakelijk trok, dit prototype wordt verder uitgewerkt voor twee afdelingen.
- De grootste opbrengst lag in dit project op het leren samenwerken, vastleggen en presenteren van en door de studenten: hierin is een grote ontwikkeling gezien.