Hackathon De Nieuwe Poort
Er komt in Groningen een gloednieuw muziekcentrum, als vervanger voor het huidige muziekcentrum De Oosterpoort. De Nieuwe Poort wordt de komende jaren gebouwd in het Spoorkwartier, het terrein ten zuiden van het hoofdstation. Op dit moment zijn er nog veel vragen rondom het gebouw: hoe gaat De Nieuwe Poort eruitzien, hoe past het in de omgeving, welke rol gaat het spelen in de buurt? Kortom, het is tijd om het verhaal van het nieuwe muziekgebouw te vertellen!
Studenten van de Hanzehogeschool en NHL Stenden organiseerden op woensdag 31 mei een hackathon, waarbij een diverse groep deelnemers (studenten en docenten van de vier bij CrossWise betrokken onderwijsinstellingen en professionals) ideeën rond De Nieuwe Poort genereerden, toegespitst op het nieuwe gebouw, de beleving en de omgeving. Hoe organiseer je zo’n hackathon inhoudelijk en praktisch? Welke kaders stel je, hoe zorg je voor een inspirerende sfeer en welke werkvormen zet je in?
Werkwijze
De studenten bedachten samen met professionals van SPOT en een externe projectleider de vorm en inhoud van de hackathon. Na een brede inventarisatie onder de stakeholders werden 10 vragen gekozen waarover tijdens de hackathon gebrainstormd zou worden. Bij elke vraag bedachten de studenten een eigen passende werkvorm, een geschikte locatie in De Oosterpoort en stimulerende achtergrondmuziek. Voor elke vraag verzamelden de studenten relevante en inspirerende achtergrondinformatie en stelden ze een verhuisdoos samen met benodigde materialen, zoals Lego, verfspullen en gekleurde brillen.
Tijdens de hackathon heetten de studenten de deelnemers welkom, zorgden ze voor praktische ondersteuning en hadden ze een rol als verslaglegger bij de brainstormsessies. Docenten en professionals van SPOT hadden de rol van procesbegeleider.
Uitkomsten en leerpunten
- De sfeer tijdens de hackathon was energiek en creatief. Het project leverde een schat aan ideeën op, die we de komende tijd met CrossWise verder kunnen uitwerken in nieuwe projecten met studenten.
- Er komt een hoop kijken bij het organiseren van een hackathon voor 70 deelnemers! In het begin vonden de studenten het lastig grip te krijgen op dit proces. Uiteindelijk is het goed gelukt: de hackathon was strak georganiseerd en de dag verliep soepel.
- Het is belangrijk om vanaf het begin helderheid te scheppen over doel, opzet, verwachtingen en rollen, zowel voor de studenten als voor de betrokken professionals.