Eerste tien namen voor Rockit 2024 bekend
Zoek een willekeurig jazz-ranglijstje op en het duurt niet lang voordat je de naam Kamasi Washington tegenkomt. De multi-instrumentalist en bandleider heeft zowel binnen als buiten de jazzscene een brede fanbase dankzij zijn diepgaande, maar toegankelijke speelstijl en samenwerkingen met artiesten als Kendrick Lamar, Florence + the Machine, André 3000, Thundercat, Terrace Martin, Robert Glasper en Flying Lotus.
Meshell Ndegeocello is een baanbrekende multi-instrumentalist wiens werk veel verder reikt dan de vroege hit en virtuoze basgitaarspel waar zij het meest om bekend staat. Ze zich inspireren door soul, hiphop, punk, new wave, reggae, r&b, rock en jazz. Ze staat dan ook bekend als de founding mother van de neo-soul, in hetzelfde rijtje als D’Angelo, Erykah Badu, Lauryn Hill en Maxwell.
De nieuwe Prince of Darkness van de jazztrompet, Ambrose Akinmusire, verweeft jazz, hiphop, hedendaags klassiek en experimentele pop op zo’n manier dat je niet anders dan geïntrigeerd en vaak verbluft naar zijn muzikale avonturen kunt luisteren.
Samora Pinderhughes zijn composities zijn doordrenkt van invloeden uit verschillende genres, van Radiohead tot Afro-Cubaanse ritmes en underground hiphop. Op North Sea Jazz gooide Pinderhughes al hoge ogen met zijn strijkkwartet, welke ook bevestigd zijn voor het optreden op Rockit!
Camilla George is een visionaire saxofonist, componist, bandleader en vernieuwer. Haar sterke culturele wortels en liefde voor het vermengen van Afrikaanse en westerse muziek maken haar één van de vaste waardes in de Londense jazzscene.
Vocalist Enji is geboren in Mongolië maar opereert inmiddel vauit München, vanwaar ze laat zien dat haar land meer te bieden heft dan keelzang: haar behendige stem beweegt zich tussen jazzimprovisaties en ceremoniële zang.
Catpack is een gloednieuwe supergroep, gevormd door Amber Navran (Moonchild), Jacob Mann en Phil Beaudreau. Dit creatieve trio brengt een speelse mix van jazz, funk en soul.
De Gentse band John Ghost vermengt jazz, rock en hedendaagse klassieke muziek tot een eigen geluid. De instrumentale nummers zitten ingenieus in elkaar, maar blijven laagdrempelig en worden gekenmerkt door minimalisme, elektronica en filmische atmosferen.
Het vijfkoppige Roseye combineert psychedelische grooves met etherische verhalen. De leden, afkomstig uit vijf verschillende hoeken van Europa, hebben zich samengevoegd in Amsterdam en laten zich inspireren door geluiden en scenes vanuit de hele wereld, resulterend in een rijke mix van soul, jazz, gospel, hiphop, r&b en elektronische muziek.
De Deense gitarist Teis Semey heeft in de afgelopen jaren snel een naam voorzichzelf gemaakt in de avant-gardescene. Met een conservatoriumopleiding op zak en een rauwe benadering van muziek wil hij een brug slaan tussen klassieke en punkmuziek.