Acteren is mijn grote passie
Welke rol speelt kunst en cultuur in uw leven? In een serie portretten, met prachtige foto’s van Ronald Lowijs, vertellen Groningers in deze Agenda wat theater, muziek, poëzie, een bezoek aan hun favoriete festival of een dagje museum voor hen betekent. En hoe het coronavirus ook hun leven soms totaal overhoop gooit.
Anne Peter van Muijen, docent Nederlands, cultuurcoördinator en acteur
“Ik merk dat iedereen het fijn vindt dat we sinds de zomer weer gewoon naar school kunnen, al lopen we ook tegen problemen aan. Omdat er geventileerd moet worden, staan ramen en deuren zoveel mogelijk open. In sommige lokalen wordt dat nu in november aardig fris. Daarom mogen leerlingen tijdens de les hun jas ook aanhouden. Daarnaast heb je natuurlijk het probleem dat er leerlingen zijn die in een toetsperiode door verkoudheidsklachten in quarantaine moeten. Dan is het soms puzzelen hoe we ze die toetsen op een ander moment kunnen laten inhalen.
Wat ik zelf heel erg mis zijn de cultuuractiviteiten, voorstellingen die we bezoeken of die bij ons op school te zien zijn. Het H.N. Werkman Stadslyceum is niet voor niets een cultuurprofielschool, maar excursies zorgen natuurlijk ook voor uitval en verschuiving van andere vakken. In deze periode moet de lestijd echter zo optimaal mogelijk benut worden. Daarnaast is het lastig om nu dingen te organiseren. We werken veel samen met De Steeg. Gelukkig kon hun voorstelling bij ons op school dit najaar nog wel doorgaan. Maar de grote productie die we sinds ons lustrum in 2017 in april in De Oosterpoort doen, hebben we net als afgelopen voorjaar moeten afblazen. Dat is wel heel erg jammer.
Met mijn vrouw en twee zoons duiken we in vakantietijd altijd wel ergens een museum in. Het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Oorlogsmuseum in Overloon, noem maar op. Dat vinden die jongens hartstikke leuk en interessant. De echte, pure kunst schiet er een beetje bij in. Natuurlijk komen we in het Groninger Museum en als ik in Amsterdam zou wonen, liep ik zeker vaker rond in het Rijks of Van Gogh Museum. Een avondje theater, cabaret of muziek – De Dijk, Racoon of een klassiek concert – doen we ook, maar minder vaak dan ik zou willen. En natuurlijk zit ik soms ook in mijn rol als cultuurcoördinator in het theater om te kijken welke voorstellingen we met de leerlingen kunnen bezoeken.
Maar zelf op het podium staan is echt mijn passie. In de jaren negentig heb ik een tijdje meegespeeld in Mussengang, een theaterreeks die zich afspeelde in een Gronings studentenhuis. En ik speel natuurlijk al vanaf mijn veertiende bij het Shakespearetheater in Diever. Ik heb daar al veel mooie rollen mogen doen (Anne Peter werd in de landelijke media diverse malen geroemd om zijn vertolkingen, red). Ik heb toen ik negentien was auditie gedaan bij twee professionele toneelscholen, maar werd beide keren afgewezen. Achteraf gezien volkomen terecht, al dacht ik daar toen anders over. Maar zoals het nu is, heb ik het geweldig naar mijn zin. Ik kan hele leuke dingendoen op toneelgebied.
Natuurlijk was het ook voor het Shakespearetheater een bittere pil toen in maart alles eruit vloog en we ons zomerprogramma moesten annuleren. Het plan was om Shakespeares kortste komedie en tragedie – Macbeth en Comedy of Errors – in één voorstelling samen te brengen. We waren ook al een flink eind op weg met de repetities. En weet je wat extra zuur was? We zouden in 2020 ons 75-jarig bestaan vieren. We hadden echt een prachtig jubileumprogramma in de steigers staan. Dat viel door corona allemaal in het water. Het hele programma is nu doorgeschoven naar zomer 2021. We moeten maar zien wat er dan kan. We proberen zo positief mogelijk te blijven. Normaal gesproken kunnen we duizend bezoekers ontvangen, maar als we uitgaan van de anderhalvemeternorm zouden dat er nu slechts tweehonderd zijn. Maar dan kan het in ieder geval doorgaan. Eén jaar overleven lukt nog wel, maar langer moet het niet duren. Afijn, we moeten er straks als we tachtig jaar bestaan maar een extra groot feest van maken.”