Acteur en Actrice kijken indringend naar voren met blauwe achtergrond

Actrice Soumaya Ahouaoui over Romeo en Julia

Nieuws

Interview: Luuk Verpaalen | Foto: Bas de Brouwer

Tien jaar geleden, toen ze net afgestudeerd was aan de Amsterdamse Toneelschool, speelde Soumaya Ahouaoui ook al eens in Romeo en Julia. Die voorstelling valt totaal niet te vergelijken met de versie waarmee ze op 1 en 2 november in de Groninger Stadsschouwburg staat. Toen speelde ze samen met vijf andere jonge actrices min of meer ‘gewoon’ Shakespeare. Dat is anders bij de radicale bewerking die Het Nationale Theater van de bekende klassieker heeft gemaakt.

Ahouaoui (1986) brak in 2019 door met het juichend ontvangen Melk & Dadels in regie van Daria Bukvić. Sinds die voorstelling verloopt de carrière van de voormalige topsportster (als 17-jarige was ze officieus Europees kampioen karate) voorspoedig. Ze was de jonge carrièrevrouw Amal in de tv-serie Zina, schitterde in Johan Nijenhuis’ romantische komedie Marokkaanse bruiloft, stond in de Leedvermaak Trilogie bij Het Nationale Theater en was een van de actrices in het comedy-programma LOL (Last One Laughing). Haar grootste bekendheid echter dankt ze aan het tv-programma De Avondshow met Arjen Lubach waarin ze ook dit seizoen weer te zien is als ‘politiek verslaggever’. In Romeo en Julia speelt ze de vrouwelijke titelrol, maar het is absoluut niet de Julia die we kennen. “Nee, zeker niet. Het origineel is echt heel anders. Het klassieke verhaal van Shakespeare, nee dat gaat echt niet gebeuren”, aldus Ahouaoui.

Waarom is dan toch de titel gehandhaafd?
“Het is natuurlijk wel gebaseerd óp. En we spelen wel degelijk Romeo en Julia; ik speel Julia en Vanja Rukavina speelt Romeo. Maar het is een hele andere voorstelling geworden. Het origineel is eigenlijk een heel gek stuk. Er gebeurt heel veel en het eindigt met de dood van de hoofdfiguren. Dat doen wij heel anders.”

Welke elementen zien we nog wel terug? Zijn er bijvoorbeeld nog wel twee families, zoals bij Shakespeare?
“Jazeker. Maar in plaats van dat er een vete is tussen die twee, zijn ze nu op elkaar aangewezen. Het speelt zich ook nog steeds af in Italië, in Verona. Dus dat is nog hetzelfde. Maar omdat ons stuk zich afspeelt in de nabije toekomst is de plek veranderd. Als gevolg van de klimaatveranderingen en het stijgende water zijn het eilandengroepen geworden. Onze Romeo en Julia zijn een stel. Ze zijn met elkaar opgegroeid en zijn als het ware voorbestemd om met elkaar te trouwen. Als een soort teken van hoop voor de toekomst eigenlijk.”

Wil Julia dat?
“Nee! Absoluut niet! En daar gaat het mis. Mijn Julia is een hele eigenwijze, zelfbewuste vrouw. Dat is een groot verschil met het origineel. Ze kijkt verder dan tradities.”

Meer een Julia zoals jij haar graag zou zien?
“Dat denk ik wel ja. Hoewel ik heel erg hou van ultieme liefde die perfect samenkomt. Daar ben ik heel erg van. Dus stiekem vind ik het wel jammer dat dat met deze Romeo en Julia niet helemaal lukt.”

In de voorstelling komen allerlei kunstvormen samen, waarbij een grote rol is weggelegd voor verschillende dansstijlen waaronder hiphop, Bollywood en moderne dans. Jij laat zien dat je ook kan dansen. Hoeveel talenten heb jij eigenlijk? Je doet bijvoorbeeld ook mee aan het programma LOL (Last One Laughing) op Prime Video, een programma met allemaal komieken en cabaretiers. Ben je nu ook al professioneel grappenmaker?
“Ha ha. Ik ben natuurlijk opgeleid tot acteur, maar ik heb het altijd heel erg leuk gevonden om sketches te spelen. Comedy is echt een grote liefde van mij. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook heel blij dat ik in De Avondshow met Arjen Lubach satirische sketches mag spelen. Absurdisme heeft me altijd aangetrokken. Dingen net even anders brengen dan gebruikelijk is, waardoor je een ander inzicht krijgt.”

Met die liefde voor absurdisme heb je in je carrière niet veel gedaan.
“Nee, klopt. Maar ik had er altijd wel een grote liefde voor en op de toneelschool was ik er altijd heel veel mee bezig. Ik ben zelfs afgestudeerd met een muzikale kleinkunstvoorstelling. Op de een of andere manier is dat aspect later wat minder uit de verf gekomen. Het loopt toch zoals het gaat. In Melk & Dadels zaten wel wat sketches en die vond ik heerlijk om te doen. Laten we er geen misverstanden over bestaan: ik vind drama spelen ook fantastisch. Maar als ik een tragedie moet spelen, zal ik altijd op zoek gaan naar de luchtigheid. Ik denk dat ik niet kan leven zonder beide, ik heb ze allebei nodig. Ik zal altijd op zoek gaan naar het niet-kloppende in het personage. En daarmee dus in de mens.”

Je hebt ooit gezegd dat je heel graag een keer de titelrol in Hamlet zou willen spelen. Komt deze Julia daar een beetje in de buurt?
“Nee, die ziet er echt anders uit. Maar deze mijmerende Julia die almaar twijfelt heeft wel iets van hem weg.”

Hoe vrij ben je eigenlijk in je keuzes om bepaalde rollen te spelen? Je staat onder contract bij Het Nationale Theater. Heb je daar genoeg mogelijkheden om je dromen te realiseren?
“Ik mag elk idee of elk plan sowieso neerleggen. En dan is er best een grote kans dat het nog gaat gebeuren ook. Als het een goed idee is, kan dat zeker. Maar de directie en de regisseurs hebben natuurlijk al ver van tevoren plannen, zo werkt ons theatersysteem nu eenmaal. Het gezelschap geeft me wel heel veel ruimte om naast het werk andere dingen te
doen.”

Heb je voor je leven als actrice al die andere projecten ook nodig?
“Ja, ik ben soms net een stuiterend kind. Ik kan ook heel rustig zijn hoor. Het is niet alleen maar gáán. Maar ik vind het heel prettig om verschillende dingen te doen. Dan komt er gek genoeg een soort extra focus.”

Als regisseurs en collega-spelers het over jou hebben komen vaak de begrippen ‘fanatiek’ en ‘gedreven’ bovendrijven. Dat je je zaken heel precies geregeld wil hebben. Hoe doe je dat dan bij Lubach? Dat lijkt me nogal geïmproviseerd.
“Ja, dat is allemaal heel lastminute. Die items worden op de dag zelf gemaakt.”

Hoe ga je daar dan mee om?
“Het is een totaal andere energie. ’s Ochtends begin je met het hele team en dan werk je gaandeweg de dag naar de show toe. Dat is heel spannend, maar het geeft ook een enorme kick als het is gelukt. En als het niet lukt, kan ik daar ontzettend van balen. Dat duurt overigens nooit lang. Want het is wat het is.”

Vrouwelijke en mannelijke acteur staan liefdevol tegen elkaar aan omringd door kleurrijke lange slierten
Acteur en actrice die Romeo & Julia spelen zie je samen in blauwe kleding dansen