Kindermuziekweek

Kindermuziekweek

Blog

Waarom muziek (maken) zo leuk is!

Van 5 tot en met 14 april vindt de landelijke Kindermuziekweek plaats. In concertzalen en theaters, op scholen en kinderdagverblijven en in bibliotheken en cultuurcentra worden kinderen in aanraking gebracht met muziek. Geertje Smeding (medewerker cultuurinspiratie bij SPOT Groningen), Joëlle Doll (hoofd educatie & participatie bij het Noord Nederlands Orkest) en Saskia Plaat (muziekprogrammeur bij VRIJDAG) stelden voorafgaand aan het NNO familieconcert Carmen op zaterdag 6 april een programma samen speciaal bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar die niet als vanzelfsprekend met muziek in aanraking komen. Samen met hun families worden zij uitgenodigd om mee te doen aan vijf workshops, om daarna met al het andere publiek in de Grote Zaal te genieten van Carmen.

Saskia: “VRIJDAG biedt kinderen de mogelijkheid om muziek te maken. Alle kinderen, dus ook degenen die er niet als vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Door onze samenwerking kunnen we tijdens de Kindermuziekweek een heel leuk en divers programma neerzetten op een mooie, centrale locatie in de stad. Zodat we nóg meer kinderen bereiken. Joëlle: Er worden workshops gegeven door de musici van het NNO en docenten van VRIJDAG, en als kers op de slagroomtaart hebben we het familieconcert van het NNO.”

Geertje: “Vanaf 13.00 uur starten we met vijf workshops, waarbij de kinderen vooral zelf actief bezig zijn. Het is dus niet alleen maar kijken en luisteren, maar ook zelf doen.” Saskia: “Kinderen leren iets over een orkest, ze gaan zelf dirigeren, maar het programma is veel breder dan klassiek. Er zijn ook workshops percussie, instrumenten maken, elektronische muziek en zingen. Dan gaan we lekker met de hits van nu aan de slag. Dat actief bezig zijn vind ik heel belangrijk: dat je niet alleen kijkt hoe anderen muziek maken, maar ook wordt uitgenodigd om zelf iets uit te proberen.” Joëlle: “Tussen de workshops door wordt er muziek gespeeld door het jongNBE en het Haydn Voorbereidend Strijkorkest. Je kunt op de foto met de musici van het NNO en er komt een Gouden Brievenbus, waarin kinderen hun muziekwens kunnen achterlaten. Heel benieuwd wat dat op gaat leveren.” Geertje: “En daarna gaan we met alle andere bezoekers in de Grote Zaal van De Oosterpoort genieten van het familieconcert. Het wordt echt een hele leuke, feestelijke middag.”

Saskia: “En alles is gratis! Zo hopen we ouders te bereiken voor wie muziekles of een concertkaartje vaak gewoon te duur is.” Geertje: “Dat neemt een belangrijke drempel weg, hoewel geld niet het enige obstakel is. Er zijn ook mensen die misschien denken: muziek, is dat wel iets voor mij? Ook die willen we met deze middag bereiken.” Saskia: “Daar ligt voor ons de grote uitdaging. Daarom werken we ook samen met instanties als Quiet en Humanitas en de cultuurcoaches van VRIJDAG. Zij kennen de mensen in de wijken en zijn onmisbaar voor de verbinding.”

Geertje: “Bij eerdere projecten merkten we dat we vooral publiek bereikten dat ons vaak toch wel wist te vinden.” Joëlle: “Mensen die af en toe een concert van het NNO bezoeken.” Saskia: “Kinderen die bij ons muziekles volgen.” Geertje: “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar ditmaal richten we ons nadrukkelijk op ouders en kinderen die normaal niet in aanraking komen met muziek of naar een concert gaan. Die gaan we actief benaderen.”

Joëlle: “Zo komen er ditmaal ook kinderen van het AZC uit Assen. Het Noord Nederlands Orkest gaat daar op locatie een Doe Maar Mee band vormen. Dat is ieder jaar ook een vast onderdeel van de Kindermuziekweek. Al die kinderen worden vervolgens met een bus van het COA op zaterdagmiddag voor De Oosterpoort afgezet om te kunnen genieten van dit minikindermuziekfestival.”

Geertje: “Wat ik heel leuk en belangrijk vind aan dit project is dat kinderen het samen met hun ouders ervaren. Dat je het echt samen beleeft.” Joëlle: “En hopelijk stopt het niet bij die ene middag, maar komt er iets uit voort. En dat faciliteren we ook! Door een nauwe samenwerking met het Jeugdfonds Sport en Cultuur laten we zien dat het maken van muziek voor ieder kind mogelijk is. We hopen dat deze middag voor veel kinderen niet een eenmalige kennismaking is, maar dat ze ontdekken hoe tof het is muziek te maken. Misschien wordt zaterdag 6 april wel het begin van hun nieuwe muzikale carrière!” Saskia: “Ik denk dat als je als ouder ziet wat muziek met je kind doet, er misschien wel een zaadje wordt geplant, dat ooit ergens op een dag tot bloei komt.”

Klik hier voor meer informatie over het NNO-familieconcert Carmen.