Je ziet het orkest / ensemble Pynarello in de Grote Zaal spelen. Je zit een deel van de zaal.

Meet the Artist in Residence 2024-2025: Pynarello

Nieuws

Klassieke muziek is geen museumstuk, het hoort thuis in het hier en nu, net zoals jazz, rock, pop, hiphop en elektronische muziek. Laat dat maar aan Pynarello over. Sinds de oprichting in 2017 schoppen deze heerlijk eigenwijze musici de klassieke muziek de 21e eeuw in. Heilige huisjes worden grondig verbouwd, tradities worden afgestoft of belanden in de prullenbak.
Komend seizoen is Pynarello Artist in Residence bij SPOT Groningen. Vanuit hun tijdelijke thuisbasis, De Oosterpoort, gaan ze het avontuur met klassieke muziek aan onder aanvoering van Julian Schneemann, die violist en oprichter Lonneke van Straalen opvolgt als artistiek leider.

Vanaf dag één vielen de jonge muzikale avonturiers op. Zonder dirigent en zonder bladmuziek spelen ze complete symfonieën en vermengen ze oude muziek met noten van nu. Het resultaat: spontane, energieke uitvoeringen en – misschien wel het belangrijkste – verbinding tussen musici en publiek. Niet zo gek dus dat de concerten van Pynarello – op klassieke podia, festivals en bijzondere locaties – door pers en publiek steevast enthousiast worden ontvangen. In december kreeg Pynarello tijdens het tv-programma Podium Klassiek de Ovatie 2023 uitgereikt, een prijs voor musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd.

Komend seizoen verzorgt Pynarello vier concerten bij SPOT. Om te beginnen op zaterdag 7 september, als de groep onder de titel Tour de Pynarelli korte concerten op verschillende locaties in de Groningse binnenstad verzorgt. Op donderdag 14 november verklappen de musici hun guilty pleasures en zoeven ze kriskras door alle tijden en genres: van Mozart tot Frans Bauer, van bekende popsongs tot Bach. Op zaterdag 25 januari gaan alle remmen los bij Oerknal, een super avontuurlijk project met zo’n vijftig muzikanten en liveprojecties van visual artist Vincent Rang. Op zaterdag 10 mei laat Pynarello onder de titel Orchestral Surf Debussy’s beroemde La Mer samenkomen met de sixties sound van Booker T. & the M.G.’s, de surfrock van Khruangbin.

Behalve in De Oosterpoort kun je Pynarello komend seizoen ook tegenkomen in het Groninger Forum, in buurthuizen, op straat, nou ja, noem maar op. Want met deze musici weet je nooit wat er allemaal nog gaat gebeuren.

Leden van Pynarello op een grote trap

Podcast Onderweg naar

Daphne Smets, inleider bij SPOT, neemt je in de serie Onderweg naar in 4 afleveringen mee langs de vier concerten die onze Artist in Residence Pynarello dit seizoen bij SPOT komt spelen. Zo kun je alvast in de wereld van de heerlijk eigenwijze Pynarello duiken.

Deze eerste aflevering is een inleiding voor het concert Tour de Pynarelli, maar het is ook de voorstelronde van de artistiek leider van Pynarello, Julian Schneemann. Yoram Ish-Hurwitz, programmeur Klassiek bij SPOT, vertelt waarom ze Pynarello hebben gekozen als Artist in Residence.