MENA is here keert terug 15 t/m 24 mei
Van 15 t/m 24 mei 2025 staat Groningen in het teken van MENA is here. Initiatiefnemers SPOT Groningen, NITE, Noord Nederlands Orkest en Forum Groningen gaan bij de tweede editie de samenwerking aan met VRIJDAG in de Buurt, De Wijk de Wereld en Bab Ad-daar. Het stadsprogramma viert de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio. MENA is here staat voor 10 dagen lang muziek, theater, dans, film, talks en culinaire ervaringen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Verbinding
Juist in deze onzekere tijden benadrukt MENA is here het belang van diversiteit in perspectieven, waarbij kunst en cultuur bijdragen aan verbinding, verbreding en verdieping. Dit jaar zoeken we nog meer dan tijdens de eerste editie naar die verbinding, door een programma te brengen in wijken en buurten waar mensen samenkomen tijdens MENA is coming. Met het programma willen we inspireren, troost bieden en bruggen slaan en nodigen we het publiek uit om met een open hart en nieuwsgierige blik aan deze reis van ontdekking en wederzijds begrip deel te nemen.
MENA is coming
In de aanloop naar MENA is here vinden er in de wijken in Groningen diverse activiteiten plaats onder de naam MENA is coming. Met een prachtig, laagdrempelig programma kunnen wijkbewoners gratis deelnemen aan kookworkshops, muzikale optredens bezoeken en creatieve activiteiten voor kinderen bijwonen.
MENA is here
Mena is here wordt op 15 mei afgetrapt met een openingsconcert van het Noord Nederlands Orkest en de Marokkaanse zangeres Sanaa Marahati onder leiding van dirigent Tom Cohen. SPOT haalt de Turkse popdiva Sertab Erener naar Groningen en de geroemde voorstelling Perzen. Triomf van empathie van NTGent & Action Zoo Humain. Bab Ad-daar presenteert FAITH, een voorstelling over het vermogen om ons aan te passen. Het programma biedt bovendien een gevarieerd aanbod van films in het Forum en inspirerende talks (met o.a. Abdelkadel Benali, Kader Abdolah en Nora Akachar). Tijdens MENA-dag Wonderland kunnen kinderen zich onderdompelen in de culturen van de MENA-regio. Scholieren gaan aan de hand van een educatiebox aan de slag met muzikale ritmes uit verschillende culturen en opdrachten rondom het boek Het Sleutelbos van Najiba Abdellaoui.
De tiendaagse wordt afgesloten met Colors of MENA, een muzikale bonte avond met typische festivalvibe waarin we je op drie podia in De Oosterpoort meenemen langs de muzikale randen van de regio.