Een overzicht van een moderne ruimte met een bovenverdieping waar mensen staan, terwijl het buiten donker is en de verlichting binnen aan is.

Prijsuitreiking expositie Technasia

Nieuws

Hoe ziet het nieuwe muziekgebouw van Groningen er volgens jou uit? Met die vraag gingen ruim driehonderd leerlingen van vier technasia – RSG De Borgen, H.N. Werkman Stadslyceum, Praedinius en het Harens Lyceum – aan de slag. Zij maakten ontwerpen van de buitenkant van het gebouw, de entreehal, de artiestenfoyer, de kleedkamers en de verschillende zalen.

Een vakjury bestaande uit Martine Drijfholt (Team 4 Architecten), Marc Floor (projectleider nieuwbouw nieuwe muziekgebouw), Jan-Ruerd Oosterhaven (docent conservatorium, Crosswise innovatieteam) en Nynke Stellingsma (directeur van SPOT Groningen) wees dinsdag 20 december het allerbeste ontwerp aan. Ook het publiek kon stemmen op hun favoriete ontwerp.

3D-modellen
Jan-Ruerd Oosterhaven was zeer te spreken over de aanwezige 3D-modellen. Marc Floor vond het een goede oefening voor straks met de echte architecten van het nieuwe gebouw. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van een muziekgebouw? Er was goed gekeken naar vragen als: hoeveel fietsen moet je stallen?, hoe richt je een kleedkamer in? en hoe maak je goede zalen? Hij gaf als tip mee voor de volgende keer om ook meer te kijken naar duurzaamheid. Martine Drijfholt prees hoe goed er naar schaal en maat was gekeken. Ze zag veel aandacht voor ervaring en beleving van de ruimte. Ze hoopt dat er veel architecten in de dop tussen de deelnemers zitten.

Stadslyceum
Nynke Stellingsma liet de scholieren niet verder in spanning. Het Stadslyceum ging er uiteindelijk met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor vanwege de prachtige totale vormgeving. Ze hielden zelfs een enquête onder gebruikers van De Oosterpoort. Een eervolle vermelding ging naar de Tulp van het Praedinius omdat zij een iconisch gebouw bedachten. De middag werd afgesloten met een lekker hapje en drankje.