Studenten druk aan het werk in de ronde kamer in De Oosterpoort.

Studenten denken tijdens hackathon mee over De Nieuwe Poort

Nieuws

Vandaag vormde De Oosterpoort het decor voor een hackathon, waarbij studenten en docenten van Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool, Noorderpoort en professionals van SPOT en de gemeente samen aan de slag gingen met vraagstukken rondom De Nieuwe Poort. Hoe zou het nieuwe muziekgebouw eruit kunnen zien? Hoe past het in de omgeving en welke rol kan het gebouw spelen in de buurt en in het stationsgebied?

Vraagstukken rondom gebouw, beleving en omgeving
In totaal bogen 125 studenten, docenten en professionals zich tijdens de hackathon over uiteenlopende vragen rondom De Nieuwe Poort. Er kwamen vragen aan bod als: “Hoe zorgen we ervoor dat De Nieuwe Poort een plek wordt waar iedereen zich thuis voelt?” en “Welke oplossingen kan je verzinnen om De Nieuwe Poort duurzaam te maken in zowel bouw als gebruik?” Onder toeziend oog van Wim Kamminga (projectleider van Groninger Spoorzone) en Peter Ruchti (projectleider De Nieuwe Poort) kwamen de enthousiaste studenten in korte tijd met mooie uitkomsten. “Ik vind het verfrissend om de resultaten te zien wanneer je verschillende perspectieven in je proces meeneemt,” aldus Ruchti.

Hackathon onderdeel van programma CrossWise
De hackathon is onderdeel van de programmalijn CrossWise van SPOT Groningen, waarin studenten en docenten van de noordelijke onderwijsinstellingen Alfa-College, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort en  NHL Stenden Hogeschool samen met professionals van SPOT leren en innoveren. De hackathon leverde veel inzichten op over hoe je met professionals, studenten en docenten van verschillende opleidingen, niveaus en perspectieven kun werken aan uiteenlopende vraagstukken. Daarnaast leverde het een vat aan nieuwe ideeën op, waar de studenten en professionals de komende jaren verder aan gaan werken. Nynke Stellingsma (algemeen directeur SPOT): “Ik ben iedere keer blij verrast door de samenwerking tussen onderwijs en cultuur.” Tineke Schutten (student Creative Business, NHL Stenden): “De hackathon was een originele manier om creativiteit te verzamelen en te verbinden.”