Zing mee met Annie M.G.
Met Nol Havens, Stephanie Struijk, Erik van Muiswinkel & Dutch String Collective
Zing mee met Annie M.G. is een spiksplinternieuwe familievoorstelling waarin het werk van Nederlands bekendste schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995) wordt gevierd. Zanger Nol Havens steekt samen met singer-songwriter Stephanie Struijk en begeleid door het Dutch String Collective de mooiste kinderliedjes in een licht klassiek jasje. Schrijver en cabaretier Erik van Muiswinkel vlecht als verteller sprookjes en verhalen over Annie M.G. door de voorstelling. Ben je ouder dan 6 en jonger dan 106: schuif aan, zing mee, denk terug, droom weg en geniet.
Voor Nol Havens gaat een langgekoesterde wens in vervulling. In de jaren tachtig en negentig maakte hij met zijn band VOF de Kunst nog popmuziek van de kinderversjes van Annie M.G. Schmidt, ditmaal gaat hij een samenwerking aan met een strijkorkest. Nol: “Een paar jaar geleden bespraken Annie’s zoon Flip en ik de mogelijkheden om nogmaals iets te doen met het fantastische materiaal van zijn moeder. Ik heb toen mijn wens kenbaar gemaakt om haar kinderliedjes eens op een klassieke manier te benaderen. Met dat plan klopte ik aan bij Marieke de Bruijn, de artistiek leider van het Dutch String Collective, en bij arrangeur Marijn van Prooijen. Zij waren meteen enthousiast en zijn zeer creatief te werk gegaan. Liedjes als Dikkertje Dap, De Spin Sebastiaan en Ik Ben Lekker Stout werden door Marijn voorzien van een klassiek jasje. De kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt waren natuurlijk al klassiekers, maar nu klinken ze ook nog klassiek.”
Hoe het begon
De kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt gaan al vele generaties mee. Haar eerste versjes, waaronder dat over Dikkertje Dap en de giraffe, werden al in het midden van de vorige eeuw op muziek gezet en uitgebracht. Midden jaren tachtig vroeg acteur Aart Staartjes of Nol het zag zitten om de liedjes van Annie te zingen in het kindertelevisieprogramma Sesamstraat. Nol: “Mijn kinderen en die van de andere bandleden van VOF de Kunst keken allemaal naar Sesamstraat. Ik twijfelde dus geen moment om op het verzoek van ‘meneer Aart’ in te gaan.” Het succes van VOF de Kunst in Sesamstraat leidde tot een cd, waarop de kinderliedjes een popsound kregen. Ook volgden er kinderpopconcerten in de theaters, waarbij cabaretier Erik van Muiswinkel als verteller optrad. Zowel kinderen als hun ouders werden vermaakt, ieder op z’n eigen niveau.”
De zegen van Annie
Annie zelf was erg enthousiast over de eigentijdse manier waarop haar liedjes nu gebracht werden. Nol: “Op een dag belde ze mij op om ons te complimenteren. Dat vond ik natuurlijk geweldig. Maar ze had ook een wens: bij een volgend project wilde ze graag betrokken zijn. Daarom bezocht ik haar verschillende keren in haar huis aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam. We namen samen heel veel versjes door, ook teksten die nog niet op muziek waren gezet en waar wij liedjes van mochten maken. Daar moet je als muzikant niet een eigen feestje mee willen bouwen. De muziek die je schrijft moet altijd voldoen aan waar de tekst om vraagt. Annie was blij dat we zo zorgvuldig te werk gingen.”

Mee Naar De Maan
Naast Marieke de Bruijn benaderde Nol Havens singersongwriter Stephanie Struijk. Ook zij kent het werk van Annie M.G. Schmidt al vanaf haar kindertijd. Stephanie: “Als ik aan Annie denk, denk ik vooral aan de verhaaltjes van Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. Die heb ik ontzettend veel gelezen. En ik keek natuurlijk naar Sesamstraat, waar ook wel eens liedjes van haar voorbijkwamen. Voor Zing Mee Met Annie M.G. vroeg Nol mij of ik twee liedjes van Annie op muziek wilde zetten en meewilde op tournee. Daar heb ik natuurlijk meteen ja op gezegd. Het was een van de leukste en tegelijkertijd spannendste muzikale opdrachten om te doen. Natuurlijk kende ik Dikkertje Dap, maar veel van de liedjes waren nieuwe ontdekkingen voor mij. Uit een lijst met titels koos ik de twee die mij het meest aanspraken. Ik begon met Mee Naar De Maan. Tijdens het lezen kwam er al snel een melodie in me op. Werken met zulke sterke teksten is natuurlijk een feestje. De verhalen van Annie vertellen zichzelf; er zit al ritme en beweging in haar zinnen. Als muzikant hoef je dan eigenlijk alleen maar te volgen. Ik speel Mee Naar De Maan ook af en toe tijdens mijn eigen liveshows voor volwassenen en merk dat mensen bij het derde couplet in de lach schieten. Annie’s teksten zijn zo duidelijk, grappig, lief en tijdloos. Mijn favoriete lied op het album? Dat is Het meisje met de nylon haren, een sprookje dat binnen drie minuten zo mooi wordt verteld en dat door de muziek echt magisch wordt.”
Swiebertje, De Fabeltjeskrant en Annie M.G.
In mei gaan Nol, Stephanie en het Dutch String Collective het land in, ook nu met Erik van Muiswinkel als verteller. Nol: “Erik en ik kennen elkaar al vanaf het moment dat hij de tekst van de hit Eén Kopje Koffie voor VOF de Kunst schreef. Bij alle kinderpopconcerten in de theaters was hij erbij. Hij vertelde de kinderen over Annie, maar maakte ook grapjes die alleen de ouders bereikten. Nu helpt hij mij weer bij het samenstellen van het concert en leest hij sprookjes voor, die een rode draad vormen in de voorstelling.” Erik: “In mijn jeugd kwamen veel boekjes van Annie Schmidt voor het eerst uit, ze was bovendien in die late jaren zestig op tv en in de theaters alomtegenwoordig. Swiebertje, De Fabeltjeskrant en Annie M.G. Schmidt, beter werd het niet. Het grootste succes in mijn eigen leven was Ja Zuster, Nee Zuster. Duizenden credits naar Harry Bannink voor de fabuleuze composities en naar de acteurs voor hun komische geweld, maar Annie bedacht en schreef het. En vond het zelf achteraf gezien helemaal niet zo vreselijk goed. Ze zal best gelijk gehad hebben, maar M’n Opa, De Kat van Ome Willem, Op de Step en In een Rijtuigie pakt niemand mij, mijn kinderen en mijn kleinkinderen ooit meer af.”
Met de hele familie wegdromen
Nol: “Dit wordt echt een familievoorstelling. De kinderen van toen zijn de ouders van nu. En hopelijk nemen ze ook de opa’s en oma’s mee naar het theater, want de teksten van Annie raken jong en oud. Met de mooiste liedjes, klassieke instrumenten en spannende verhalen laten we iedereen wegdromen in de fantasierijke wereld van Annie. En meezingen, dat mag natuurlijk!”