Louis Andriessen: De Staat
Asko|Schönberg, Ensemble Klang e.a.
Legendarisch werk van de invloedrijkste Nederlandse componist van de vorige eeuw
De Staat (1976) is het beroemdste werk van Louis Andriessen, de invloedrijkste Nederlandse componist van de 20e eeuw. Deze hoogstpersoonlijke mix van minimal music, avant-garde, jazz en een stevige scheut Stravinsky veroorzaakte een schokgolf in de internationale muziekwereld. Asko|Schönberg koppelt het politiek geladen werk aan een gloednieuw stuk van Oscar Bettison, ooit leerling van Andriessen en dit seizoen composer in residence is bij Asko|Schönberg.
Bettison schrijft zijn stuk voor dezelfde bezetting als De Staat, maar met een heel andere sfeer. Precies zoals Andriessen het gewild zou hebben. ‘Zie het als je taak om iets nieuws te laten klinken’ was de opdracht die Bettison ooit van zijn docent kreeg. Met dat advies in zijn achterhoofd maakte hij On the slow weather of dreams. De stemmen vormen het middelpunt, maar ook de harpen, gitaren en piano’s hebben een prominente rol.
Louis Andriessen: muzikaal en politiek rebel
Louis Andriessen (1939-2021) was een muzikaal en politiek rebel. Samen met componisten als Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Misha Mengelberg verstoorde hij op 17 november 1969 een concert in het walhalla van de klassieke muziek, het Concertgebouw in Amsterdam. Met deze Aktie Notenkraker wilde de groep aandacht vragen voor eigentijdse muziek.
De muziek van Andriessen is beïnvloed door de minimalistische werken van componisten als Terry Riley, Steve Reich en Philip Glass. Daarnaast was Igor Stravinsky een belangrijke inspiratiebron. Een ander doorbraakstuk van Andriessen is Hoketus uit 1976.
Programma en bezetting
Louis Andriessen: De Staat
Oscar Bettison: On the slow weather of dreams (i.o.v. Asko|Schönberg)
dirigent: Clark Rundell | Asko|Schönberg en Ensemble Klang, i.s.m. studenten Conservatorium van Amsterdam
Concert i.s.m. Soundsofmusic
De Brits-Amerikaanse componist Oscar Bettison schreef in opdracht van Asko|Schönberg een ‘companion piece’ bij De Staat. Lees hier het interview dat hij onlangs had met NRC.
Luisterlab De Staat
Muziekjournalist Bas van Putten, Mirjam Zegers (curator van het Louis Andriessen Platform) en Fedor Teunisse (artistiek directeur van ASKO|Schönberg) bespreken de muzikale en sociale impact van De Staat. Welke blijvende betekenis heeft het stuk? Is er ruimte voor een nieuw, baanbrekend muziekpamflet? Met livemuziek van Steve Reich en Michael Gordon.
ma. 25 november, 16.00 uur, Prins Claus Conservatorium, Andrea Elkenbracht Zaal
Gratis toegang in combinatie met een ticket voor De Staat.