Nederlandse Bachvereniging
Hersenstreken
Theatraal concert over het wonder en falen van het menselijk brein
Bach zoals Bach bedoeld is door de beste musici ter wereld: dat is in een notendop waar de Nederlandse Bachvereniging voor staat. Maar ook tijdgenoten en het door Bach beïnvloedde latere repertoire komen aan bod. Zo ook in Hersenstreken, een theatraal concert over het wonder en het falen van het menselijk brein.
Hoe beïnvloedt de ziekte van Alzheimer het kunstenaarsbrein? De Amerikaanse schilder William Utermohlen kreeg in 1995 de diagnose Alzheimer. Hij begon met het maken van zelfportretten, om zo de toestand waarin hij was beland te kunnen begrijpen. Via zijn zelfportretten biedt Utermohlen een blik op zijn voorbije leven.
In Hersenstreken vertolkt zanger en regisseur Marc Pantus de rol van deze kunstenaar. Hij krijgt bezoek van zijn arts, prof. dr. Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum. Ook de Nederlandse Bachvereniging komt langs in zijn atelier. Samen onderzoeken zij de streken van het brein: de verstoring van communicatie, het falen van de dialoog en de wonderen van de muziek. Juist muziek blijkt de hersenen – zeker in een later stadium van Alzheimer – te prikkelen.
Uiteraard hoort u werk van de grote Bach – de echo-aria Flösst mein Heiland uit het Weihnachtsoratorium en het koraal Jesus bleibet meine Freude – maar ook zoon Carl Phillip Emmanuel komt voorbij. De twintigste-eeuwse werken voor klavecimbel van muziekavonturier Ligetti passen verbluffend goed bij de wonderen en het falen van het menselijk brein.
Programma
Eccles: Find me a lonely cave
Ligeti: Continuum
Pandolfi Mealli: Sonate La Biancuccia, op. 4 nr. 4
J. S. Bach: Flösst mein Heiland, uit Weihnachtsoratorium
Ligeti: Passacaglia Ungherese (klavecimbel solo)
C. P.E. Bach: Allegro non troppo, uit Sanguineus et Melancholicus, Wq 161 nr. 4
J. S. Bach: Jesu bleibet meine Freude, uit cantate BWV 147

Muze
Geniet van streekgebonden seizoensproducten bij restaurant MUZE. Bekijk de menukaart of reserveer een tafel via The Fork. Vanwege de maatregelen is het restaurant geopend tot 20:00 uur.

Meer weten over klassieke muziek? Luister naar de Podcast Discover the classics
De Podcast Discover the Classics besteedt aandacht aan de verschillende periodes van de klassieke muziek en begint bij de periode van de Barok die loopt van 1600 tot 1750. De podcast serie is samengesteld en ingesproken door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek bij SPOT Groningen.