Orkater/De Nieuwkomers
Oroonoko
"Een lust voor het oog... Hun spel is krachtig en loepzuiver" (NRC ★★★★)
De hit van Oerol komt naar Groningen: Oroonoko. Deze bewerking van Aphra Behns roman Oroonoko, the Royal Slave “is een lust voor het oog.” (NRC ★★★★)
Ghanese prins
Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart: zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangengezet op een WIC-schip en wacht hem een desastreuze toekomst als tot slaaf gemaakte. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot. UMA maakt een radicale bewerking van de roman, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver, een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare als muzikaal epos.
“It is not titles that make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.” – Aphra Behn
“Oroonoko is een lust voor het oog en overtuigt door commentaar op het oorspronkelijke verhaal…Hun spel is krachtig en loepzuiver.”
– NRC ★★★★
“Het jonge viertal toont lef met deze eigenzinnige enscenering…”
– Scènes
“Onder de paraplu van de Nieuwkomers zijn al talloze makers en collectieven voortgekomen zoals Via Berlin, Goldmund, KONVOOI en Zoutmus. Nu presenteert zich UMA. Qua talentvol muziektheatertalent een schot in de roos”.
– Theaterkrant
UMA
UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse zeventiende-eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats in elkaar overvloeien. Oroonoko is de 25e aflevering van De Nieuwkomers, het talentontwikkelingsprogramma van Orkater dat jonge muzikanten en makers in staat stelt hun ideeën om te zetten in een voorstelling.
Deze voorstelling is onderdeel van het Jonge Harten Festival
Jonge Harten is een negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen. Soms ongemakkelijk, vaak herkenbaar, maar altijd reden tot gesprek. Meer info.
concept en spel: Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant | concept en muziek: Jimmi Hueting | bewerking: Carmen van Mulier | eindregie (oerol): Nita Kerstens | eindregie (theater): Wieke ten Cate | decor en kostuums: Sjo Schütt | schrijfbegeleiding: Jibbe Willems | lichtontwerp: Stefan Dijkman | techniek: Luc Huisman, Timo Merkies | understudy: Lotte Driessen | met dank aan: Marian Markelo, Jeroen Linssen, Brechje Meijers, Ludwich van Mulier, Catoo Kemperman en Het Tropenmuseum