Drie mensen staan op een podium met hun vuisten omhoog in een krachtige pose.

Saman Amini / Black Sheep Can Fly

A Seat at the Table

Saman Amini / Black Sheep Can Fly

A Seat at the Table

  • Woensdag 6 april 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15: Aanvang voorstelling
  • 21:25: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Wednesday 6 april 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Ontroerend, humoristisch en vlijmscherp portret van alledaags racisme

Het vlijmscherpe A Seat at the Table begon als alom bejubelde voorstelling op Oerol 2017 en werd vervolgens geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2019 en bekroond met de Toneelschrijfprijs.

Begrijpelijk, want het verhaal – gebaseerd op ervaringen van de spelers – over alledaags racisme en uitsluiting is actueel, confronterend, humoristisch en ontroerend tegelijk. Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is. Het sluipende en vaak onbewuste racisme zorgt ervoor dat er continu onderscheid wordt gemaakt op basis van uiterlijk en er keer op keer wordt benadrukt dat je anders bent. NRC Handelsblad deelde vijf sterren uit: “De kracht zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren. Een voorstelling die je moet zien.” En bij die laatste woorden sluiten we ons geheel aan.

Logo van Bitterzoet Erfgoed

Bitterzoet Erfgoed

Deze voorstelling met nagesprek is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl

Gratis nagesprek

In het kader van Bitterzoet Erfgoed is er na afloop van de voorstelling een nagesprek in de foyer van de Stadsschouwburg. De inleiding wordt verzorgd door Nathan de Vries. Hij zal in gesprek gaan met een maker van de voorstelling en Joël Feliz van Bitterzoet Erfgoed.

“De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren.”

– NRC ★★★★★

“Saman Amini geeft pijnlijke, actuele voorbeelden van alledaags racisme in Nederland. Soms op humoristische toon, soms hard.

– de Volkskrant ★★★★

“De spelers maken theater op zijn krachtigst en kwetsbaarst: als gedeelde ruimte om hun eigen en elkaars pijn te onderzoeken, woede te kanaliseren, angsten uit te spreken en voorstellen te doen. Het publiek wordt opgehitst en weer snoeihard op zijn plek gezet. Het levert uiterst urgent en belangrijk theater op.”

– Het Parool

Drie mensen staan op een podium met hun vuisten omhoog in een krachtige pose.

concept Saman Amini, Nima Mohagegh / tekst Saman Amini en Nima Mohaghegh i.s.m. Ward Kerremans, Yannick Jozefzoon en Werner Kolf / regie en muziek Saman Amini / spel Saman Amini, Anton de Bies, Quiah Shilue, Alwin Pulinckx / dramaturgie Nima Mohaghegh / scenografie en licht Alaa Minawi / techniek Oscar Cheizoo fotograaf  / scenefoto’s Bas de Brouwer